DURAVIT NO.1: DE COMPLETE BADKAMERSERIE VOOR EEN KLEIN BUDGET
januari 28, 2022KUNSTZINNIGE MUREN
januari 30, 2022DE TAFEL ALS PODIUM – OCCHIO ZET “TOHRU IN DE SCHREIBEREI” IN HET JUISTE LICHT
Tohru Nakamura en Marc Uebelherr zochten doelbewust naar iets dat nog niet bestond. Voor hun nieuwe restaurant vonden ze wat zij zochten in het oudste gemeenschapscentrum van München aan de Burgstraße 5, genaamd “Schreiberei”. De ideale plek voor een buitengewoon concept, zowel culinair als conceptueel. Het was een grote uitdaging voor de architecten van hildmannwilke uit München, die een spannend ruimtelijk concept en, in samenwerking met Occhio, een harmonieuze lichtinstallatie ontwierpen. In nauwe samenwerking heeft het creatieve team een decor weten te creëren waarin het eten zelf de enige hoofdrolspeler is.
De binnenkomst van de gast is al geënsceneerd: via de zogenaamde “ladder naar de hemel” bereikt men de eerste verdieping, waar men achter een goud reflecterende, ronde deur de keuken en daarmee tot de schatkamer van “Tohru” kan zien. Zoals alle muuropeningen, doorgangen en ramen wordt ook deze opening afgesloten met een gordijn van zware stof. Een zowel stilistisch als noodzakelijk element om samen met het tapijt de akoestiek zo aangenaam en discreet mogelijk te maken. De twee eetzalen, de ene in een gedurfd oranje de en de andere in een rijke smaragdgroene kleur, zijn voorzien van nauwkeurig en zorgvuldig gepositioneerde groepen tafels, evenals een aantal speciaal ontworpen meubelen.
Dit is waar Occhio om de hoek komt kijken. Met als bedoeling een zo huiselijk mogelijke sfeer te scheppen, werd voor elke tafelschikking een aparte kleine leefruimte gecreëerd, waar het licht als een stolp over de tafel valt. De verlichting is volledig gericht op de borden, terwijl de omringende architectuur slechts wordt verlicht door een subtiele gloed als gevolg van het opzettelijk afzien van algemene verlichting. De perfect verlichte tafel wordt het toneel van het bord waarop het gerecht kunstig wordt geënsceneerd door de Sento sospeso pendelarmatuur. Hij kan de tafel nauwkeurig belichten en het gerecht benadrukken met zijn flexibele glazen inzetstukken. Maar dat is niet alles. Sento sospeso functioneert als een toneellicht: met gebarencontrole kan aan de presentatie van de lekkernijen extra situationele nadruk worden gegeven door middel van georkestreerde handbewegingen. “Het juiste licht is essentieel voor de sfeer en een essentiële bouwsteen voor de totale compositie in ons restaurant. Daarom ben ik erg blij dat we hier kunnen rekenen op Occhio, die onze ideeën perfect heeft uitgevoerd,” aldus Tohru Nakamura.
Rekening houdend met de historische monumenten, werd de installatie van afzonderlijke stopcontacten nauwkeurig met lasers uitgemeten volgens het tafelplan. De zwenkbare spots Più alto, die afzonderlijke objecten in het restaurant accentueren, waren ideaal voor dit doel.
Alle armaturen werden gekozen in overeenstemming met de basiskleur van de ruimte en steeds met het oog op een zo goed mogelijke integratie: Zo werd voor de pendelarmaturen in de grote zaal gekozen voor rosé goud en in de aangrenzende zaal voor brons, passend bij het totaalconcept. De spots aan de wanden zijn uniform uitgevoerd in matzwart met telkens bijpassende ringranden. In de sanitaire ruimtes werd gekozen voor de wandspiegelarmatuur Mito sfera.
Zo komen vele cirkels rond in “Tohru”. Alle medewerkers vonden al snel een coherente aanpak van het project die aansloot bij het begrip van het bijzondere en de hoge eis van uitmuntendheid. “Wij zijn er trots op dat wij Occhio als partner hebben die vanaf het begin op onze golflengte heeft gezeten en ons deskundig, creatief en met grote betrokkenheid ondersteunt bij het realiseren van onze visies”, verklaart Marc Uebelherr. Maar het is ook de visionaire mentaliteit en de moed om te verkennen die de gemene deler vormden. Het gaat immers niet alleen om de verkoop van een product, maar ook om de kwaliteit van de ervaring, of het nu gaat om lekker eten of goed design en goed licht. Het is juist op dit gebied dat de filosofie van Occhio tot uiting komt met haar missie rond de cultuur van het licht. En bij “Tohru in de Schreiberei”, lijkt het erop, dat dit is meegekomen voor de rit.
Over Tohru Nakamaru
Nakamura volgde zijn opleiding van 2004 tot 2007 in Hotel Königshof bij Martin Fauster (één Michelinster). Nadat hij in 2008 bij het driesterrenrestaurant Vendôme van Joachim Wissler verliet, begon hij in 2010 bij het driesterrenrestaurant Oud Sluis onder leiding van Sergio Herman, waar hij in 2011 souschef werd. In 2012 zette hij zijn opleiding voort in Tokio, onder meer in het driesterrenrestaurant Ishikawa. Van 2012 tot 2020 werkte Nakamura in projectmanagement en culinair advies bij Geisel Privathotels in München. In het voorjaar van 2013 werd hij chef-kok bij Geisel’s Werneckhof in München, dat in 2014 werd bekroond met één Michelinster en 17 punten in Gault-Millau. In 2016 werden hem twee Michelinsterren toegekend. In de Gault-Millau 2020, gepubliceerd in november 2019, kreeg de Werneckhof voor het eerst 19 punten en werd Tohru Nakamura uitgeroepen tot “Chef van het jaar”. Vanaf oktober 2020 exploiteerde Tohru Nakamura zes maanden lang een pop-uprestaurant in het centrum van München onder de naam Salon Rouge by Tohru Nakamura. In 2021 kondigde hij aan dat hij de Alte Schreiberei in München overnam en verhuisde zijn restaurant tijdens verbouwingen voor de zomer van 2021 naar de wijk Werksviertel in München. In december 2021 opende hij zijn restaurant Tohru in de Schreiber in München.